AMED - Pîran’da organik ürünlerin satıldığı halk pazarında işler ekonomik kriz nedeniyle durgun. Yurttaşlar, ekonominin barışla düzelebileceğine işaret etti.
Amed’in Pîran (Dicle) ilçesinde bulunan Dicle Kapalı Halk Pazarı'nda kırsal mahallede yaşayan yurttaşlar kendi ürettikleri peynir, pekmez ve süt gibi ürünleri satıyor. Pazartesi ve Cuma günü kurulan pazarda yurttaşlar, ekonomik krizden yakındı.
Emekli maaşıyla geçimini sağlayan Ali Akkol, ekonominin kötü olmasından kaynaklı halkın perişan olduğunu söyledi. 15 bin TL emekli maaşı aldığını söyleyen Akkol, “Verdikleri 15 bin TL maaş ile yılı ‘Emekli yılı’ ilan ediyorlar. Benim verdiğim kira 20 bin TL, kalan 5 bin TL’yi nerden getirip kirayı tamamlayacağım. Bunun dışında evin mutfak ihtiyaçları, elektrik ve su faturaları var. Bir şey almak istiyorsun para yok. Her yıl gittikçe kötüye gidiyor. Bu hükümetin değişmesi çözümü getirir” dedi.
‘EKONOMİ BARIŞLA DÜZELİR’
Ürettikleri pekmez, peynir ve yumurta gibi ürünlerini getirip pazarda satan Mehmet Kayran, emekli olduğu halde geçinemediğinden kaynaklı bu işi yaptığını söyledi. Kayran, “Oturup dinlenmemiz gerektiği yerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Çünkü devlet emeklinin hakkını vermiyor. Ekonomi gittikçe kötüye gidiyor. Başlayan yeni süreç ile birlikte ekonominin de düzeleceğini düşünüyoruz. Çünkü bütçe savaşa harcanıyor. Her bir uçak kalktığında masraf çıkıyor ve o masraflar bizden çıkıyor. Bizden vergi olarak alınıyor. Devletin bizden aldığı vergi halka değil savaşa harcanıyor. Böyle olunca da halk fakir oluyor. Birde ekonomiyi kalkındıracak olan köylüdür ve ona verilen destektir. Devlet köylülere katkılar sunmalı” diye belirtti.
Deprem zamanında ağır hasardan kaynaklı evinin yıkıldığını ve hala çadırda kaldığını dile getiren Keyfi Kara da, zamlardan dolayı alım güçlerinin kalmadığını belirtti. Devletten aldığı kira yardımı ile geçimini sağlamaya çalışan Keyfi Kara, “2 yıldır çadırdayım. Böyle bir hayatta nasıl geçinebilirim. Önceden olsa 100 TL ile manavdan tüm ihtiyacını karşılayabilirdin şimdi ise 2 kilo bir şey alamıyorsun. Biz ekonominin düzelmesinin barışın sağlanmasını istiyoruz” dedi.
'SEBEBİ SAVAŞTIR'
Hayvanlarından ürettiği süt ve peyniri pazara satmaya getiren Mehmet Selçuk ise, masraflarının karşılanmadığını söyledi. Bir torba kepek için 700 TL verdiğini ve ürettiği süt ve peynirin kilosunu da 100 TL’ye sattığını dile getiren Selçuk, “Yani bu tabloyu vicdan kabul etmez. Zamlarda düzelme olmuyor her gün daha çok kötüye gidiyor. Bir hayvandan süt ürününü çıkarana kadar o kadar zahmet çekiyorsun ama emeğinin asla karşılığını almıyorsun. Ekonominin kötüye gitmesinin sebebi savaş politikalarıdır” diye aktardı.
Her şeyin ateş pahası olduğunu söyleyen Zülküf Kıyar, halkın bazen bir kilo bir şey alamadan evine gittiğini belirtti. Geçimini emekli maaşıyla sağladığını dile getiren Kıyar, “Aldığım maaş ile 4 çocuğa bakıyorum, 10 bin 500 TL kiraya veriyorum, elektrik faturam geliyor 800 TL, su faturam 700 TL. Yani el ele baş başa geçiniyoruz" diye konuştu.
MA / Heval Önkol