ANKARA - SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, barış süreçlerinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, "Savaş demek açlık, yoksulluk, işsizlik ve ucuz işçilik demektir" dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın yankıları sürerken, PKK’nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12’nci Kongre ve sonrasında açıkladığı kararların etkisi sürüyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, savaşın halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Akın, çatışmalı ortamın toplumun ruh halini kronik bir travma sürecine soktuğunu, bu anlamda barışın sağlık alanında da büyük önem taşıdığını vurguladı.
‘BARIŞ TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ’
Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Akın, çözümün ise ancak demokratik ve barışçıl yollarla mümkün olacağını vurguladı. Akın, "Savaş demek açlık, yoksulluk, işsizlik, ucuz işçilik demektir. Ancak tüm bunların ötesinde, gencecik insanların yaşamlarını yitirmesidir. Bu nedenle savaşı bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca savaş ortamı, insanların özgürlüklerinden yoksun bırakılması sonucunu doğuruyor. Sürekli bir çatışma zemininin varlığı ise toplumda şiddetin bir kültür haline gelmesine yol açıyor" dedi.
Akın, şiddetin sağlık alanına etkilerine dikkati çekerek, "Bize yönelik bu saldırıları değerlendirirken; sadece hasta ve hasta yakınlarının şiddeti olarak görmüyoruz. Şiddetin kültür haline gelmeye başlamasını, aynı zamanda kutuplaştıran siyasetin topluma sirayeti olarak da değerlendiriyoruz. Bu şekilde baktığımızda, aslında barış süreçlerinin toplum sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu söylüyoruz” diye belirtti.
Uzun yıllardır sağlığa ayrılan bütçenin yetersizliğine karşı mücadele ettiklerini hatırlatan Akın, Türkiye'de sağlığa ayrılan bütçenin, yüzde 6,7 civarında olduğunu kaydetti. Akın, "Üstelik bu payın büyük bir kısmı da özel sağlık kurumlarına sübvansiyon olarak aktarılıyor. Bu durum, sağlık emekçileri açısından ciddi bir sorun. Savaşsız, demokratik bir ülkede yaşıyor olsak ve savaşa harcanan 4 trilyon dolar, sağlık hizmetlerine aktarılsa, ya da bu kaynak eğitime, gençlerin istihdamına yönlendirilse içinde bulunduğumuz durum tamamen farkılaşır" diye aktardı.